Η θεωρία των χρωμάτων. Εσύ έχεις ψυχρή ή ζεστή επιδερμίδα;
Γνωρίζατε ότι τα χρώματα είναι πάνω από το 60% υπεύθυνα για τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούνται όταν μας αντικρίζει κάποιος;
Τα αποτελέσματα της επίδρασης που ασκούν τα χρώματα το ένα επί του άλλου έχουν παρατηρηθεί από την αρχαιότητα.
Τα πρώτα χρώματα που εφευρέθηκαν από τους καλλιτέχνες πριν 40.000 χρόνια, ήταν ένας συνδυασμός χώματος, ζωικού λίπους, καμένου άνθρακα και κιμωλίας.
Έτσι, δημιούργησαν μια βασική παλέτα πέντε χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο, καφέ, μαύρο και λευκό. Έκτοτε, η ιστορία του χρώματος υπήρξε μια διαρκής ανακάλυψη.
Στην διατριβή του “ΠΕΡΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ” ο Αριστοτέλης σημειώνει ότι όταν κάποιο φως πέφτει πάνω σε ένα χρώμα γίνεται ένας συνδυασμός από τον οποίο προκύπτει μια νέα χροιά.
Ο γερμανός ποιητής Γκαίτε παρουσίασε το 1810 την δική του θεωρία όπου αναφέρει ότι τα δυο βασικά χρώματα που έχουν την μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ τους είναι το μπλε με το κίτρινο. Μεταξύ δε των δυο χρωμάτων, μέσω μιας διαδικασίας, που την αποκάλεσε ‘αυξητική’ γεννιέται ένα τρίτο χρώμα, το κόκκινο.
Η χρωματική θεωρία ολοκληρώθηκε από τον Johannes Itten, τον Ελβετό θεωρητικό τέχνης που δίδασκε στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών στην Βαϊμάρη, αυτή που στη συνέχεια έγινε γνωστή ως Bauhaus. Ο J. Itten ανέπτυξε τις «χρωματικές συγχορδίες» και τροποποίησε τον χρωματικό κύκλο.
Σύμφωνα με αυτόν ο χρωματικός κύκλος βασιζόντανε σε τρία βασικά χρώματα: το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε και περιλάμβανε δώδεκα αποχρώσεις.
Τα χρώματα διαιρούνται ανάλογα με τα επιμέρους στοιχεία τους σε ψυχρά (με βάση το μπλε) και θερμά (με βάση το κίτρινο). Έπειτα σε φωτεινά, ουδέτερα, σκοτεινά, απαλά ή παστέλ και λαμπερά.
Είναι γεγονός ωστόσο πως δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τα χρώματα, αλλά όποιος μπορεί να τα δει καθαρά, είναι σε θέση να ξεχωρίσει ένα κίτρινο που δεν μπλεδίζει ή ένα κίτρινο που δεν πρασινίζει. Γι΄αυτό τον λόγο στο κύκλο χρωμάτων δεν υπάρχει μόνο ένα κόκκινο, ένα μπλε ή κίτρινο.
Από τα κόκκινα υπάρχουν για παράδειγμα, το κόκκινο carmine, το μπορτνώ, το παπαρουνί ή το βερμιγιόν.
Από τα μπλε, το μπλε κίνας, το μπλε ηλεκτρίκ και το ναυτικό μπλε.
Από τα κίτρινα, το κίτρινο του καναρινιού, το μουσταρδί και το κίτρινο του λεμονιού.
Έχεις ακούσει να σου λέει κάποιος πως “αυτό το χρώμα στα μαλλιά σε δείχνει πιο χλωμή”; Έχεις παρατηρήσει πως με μερικά χρώματα σε κραγιόν τα δόντια σου αποχρωματίζονται και φαίνονται πιο κίτρινα;
Δοκιμάσατε ποτέ ένα τοπ ή μια απόχρωση κραγιόν που κάνει τα μάτια και το πρόσωπό σας να δείχνουν πιο ζωντανά και φρέσκα, ενώ ένα άλλο στην ίδια σχεδόν απόχρωση να σας κάνει να φαίνεστε κουρασμένες και την επιδερμίδα θαμπή;
Όλα αυτά είναι δείγμα πως δεν γνωρίζεις χρωματικά τι σου ταιριάζει επειδή δεν έχεις προσδιορίσει τους υποτόνους σου.
Υπάρχει εξήγηση γι ‘αυτό, και έχει να κάνει με την επιφάνεια και τον τόνο του χρώματος της επιδερμίδας σας.
Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε πραγματικά τη διαφορά μεταξύ του επιφανειακού τόνου της επιδερμίδας και του undertone σημαίνει πως απλά δεν έχετε ακούσει μέχρι και σήμερα την HOUSE OF COLOUR και τα σεμινάρια χρωματικής ανάλυσης!
Όσων αφορά τη μόδα και την ομορφιά, υπάρχουν κάποιες λέξεις-κλειδιά που κυριαρχούν ως “ψυχρά χρώματα” και “ζεστά χρώματα”. Στην πραγματικότητα όσο κι αν ξέρουμε πως τα χρώματα επηρεάζουν το πόσο ελκυστικές φαινόμαστε και πάλι δυσκολευόμαστε να τα ξεχωρίσουμε.
Το undertone του δέρματος σας είναι το χρώμα κάτω από την επιφάνεια. Μπορείτε να έχετε το ίδιο χρώμα δέρματος με κάποιον, αλλά διαφορετικό υπόβαθρο, το οποίο διαχωρίζεται με τον εξής τρόπο: ψυχρές και ζεστές επιδερμίδες!
Το να ανακαλύψετε αν η επιδερμίδα σας είναι θερμή ή ψυχρή είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία καθώς θα βρείτε ποια είναι εκείνα τα χρώματα που σας κολακεύουν περισσότερο, αλλά και ποιες αποχρώσεις μέικ απ, σκιών και κραγιόν πρέπει να επιλέγετε.
Ένα λάθος foundation ή ένα λάθος concealer μπορεί να δείξει ξένο στο πρόσωπο σου και να μην ενσωματώνεται στην χρωματική σου βάση. Έτσι, δημιουργείται ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα που μπορεί να καλύπτει και να φωτίζει ταυτόχρονα, στα σημεία που πρέπει.
Ορισμένα χρώματα έχουν την δύναμη να σας κάνουν να φαίνεστε πολύ πιο όμορφες σύμφωνα με τον χρωματισμό της επιδερμίδας σας.
Στα κορίτσια με ζεστούς τόνους ταιριάζουν περισσότερο τα κίτρινα, πορτοκάλια, καφέ, κίτρινα-πράσινα, ivory και ζεστά κόκκινα, ενώ οι γυναίκες με ψυχρού τόνους πρέπει να φορούν γαλάζιο, πράσινο ρουμπινί, ροζ, μελιτζανί, ματζέντα και κόκκινα με βάση το μπλε.
Και θα βρείτε διάφορα τεστ online και “tips” που κυκλοφορούν σχετικά με το πως μπορείς να ανακαλύψεις εσένα τι σου ταιριάζει. Κι εκεί είναι που δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και λαμβάνετε μισές ή λάθος διαγνώσεις.
Μια μεγάλη παρανόηση είναι πως τα κορίτσια με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν μπορούν να έχουν θερμά undertones όπως επίσης και οι γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα πως δεν είναι δυνατό να έχουν ψυχρούς τόνους. Ή πως υπάρχουν ουδέτερες επιδερμίδες κάτι που θα σήμαινε πως δεν έχετε χρωματική ταυτότητα κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει!
Πώς όμως μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε σε ποια κατηγορία ανήκετε; Όσο για αυτό, εμείς είμαστε εδώ.
Γι΄αυτό το λόγο η House of Colour χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και μαντήλες ευκρινείας σας βοηθά , μέσω μιας διαδικασίας εξωτερικής αυτογνωσίας, να ανακαλύψετε τον δικό σας τόνο! Εξειδικευμένες χρωματολόγοι και σύμβουλοι δημόσιας εικόνας σε όλο τον κόσμο μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διάγνωση.
Βασιζόμενοι στην ιστορία των χρωμάτων και στον τροχό του Johannes Itten, πραγματοποιούν σεμινάριο χρωματικής ανάλυσης, όπου ανακαλύπτουν τον τύπο επιδερμίδας σας και σας βοηθούν να βρείτε τα χρώματα που θα αναδείξουν τα χαρακτηριστικά σας και δεν θα υπονομεύουν την εικόνα σας.
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους αναζητούν τη γνώση στη σύνθεση χρωματικών συνδυασμών και στην εφαρμογή σύγχρονων τάσεων της μόδας στα δικά τους δεδομένα. Θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με την δική σας χρωματική παλέτα όσων αφορά τα χρώματα σε ρούχα, καλλυντικά, κοσμήματα, μαλλιά και ότι άλλο αφορά το χρώμα.
Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσετε μια αρμονική εικόνα και θα κερδίσετε χρόνο και χρήμα ψάχνοντας και αγοράζοντας πράγματα που θα μείνουν στην ντουλάπα σας αναξιοποίητα.
Και μην ξεχνάτε πως τα χρώματα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας, τα συμβολίζουν αλλά και τα προκαλούν επηρεάζοντας ανάλογα την διάθεσή μας.
Αν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του χρώματος για να μάθετε για τον εαυτό σας τότε προχωρήστε μαζί μου και θα σας δείξω πώς να βρείτε τι είναι σωστό για σας προκειμένου να εκφράσετε τα συναισθήματά σας όποια κι αν είναι τα χρώματα που σας ταιριάζουν.
Υπάρχουν εκατομμύρια χρώματα σε μοναδικούς συνδυασμούς μόνο για εσάς. Είναι καιρός να βάψετε με χρώμα τη ζωή σας και ο κόσμος είναι η δική σας παλέτα.
Εαν λοιπόν θέλετε να ανανεωθείτε είμαι εδώ να σας βοηθήσω σε αυτό το ταξίδι εξωτερικής αυτογνωσίας!
Με αγάπη και πολύ χρώμα, Αριστέα Κορκόβελου
Γράψτε ένα σχόλιο