BODY CONFIDENCE

από Αριστέα Κορκοβέλου, 17 Φεβ. 2020
17 Φεβ. 2020
5 Σχόλια
2893 Προβολές
Contents

Η ομορφιά δεν έχει νούμερο ή μέγεθος και η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μας αφορά όλες και όλους! 

Μυστικά που χρειάζεσαι για να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για το σώμα σου και, κυρίως, για τον εαυτό σου.

Ενώ το blog μου επικεντρώνεται κυρίως στη μόδα και το στυλ, θέλω να αφιερώσω μια στιγμή για να γράψω για κάτι που είναι σημαντικό για μένα: body confidence.

Λαμβάνω πολύ συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους αναγνώστες που ρωτούν πώς έχω πετύχει να αγαπήσω το σώμα μου και πώς παραμένω θετική, σε έναν κόσμο όπου είμαστε έτοιμοι να νιώσουμε σαν να μην αξίζουμε να είμαστε κομψοί και όμορφοι, λόγω του μεγέθους μας.

Aristea Korkovelou, Colour and image consultant

Έχω ακούσει ιστορίες για κορίτσια που μεγάλωσαν ευτυχισμένα και προσαρμοσμένα. Που είχαν υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους. Κάτι που δεν ισχύει για εμένα. Άρχισα την πρώτη μου δίαιτα στα 8 μου χρόνια.

Θυμάμαι ότι σχεδόν πάντα ένιωθα πεινασμένη καθώς πάντα έκανα κάποιο άθλημα, χορό, δραστηριότητα και ήθελα ενέργεια. Σε συνδυασμό με τον πρωταθλητισμό και την πολύ γρήγορη ανάπτυξή μου (πριν πάω Πέμπτη δημοτικού είχα ήδη γίνει “γυναίκα”) άρχισα να ξεχωρίζω από τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου.

Από μικρή είχα πάντα “θέματα” με τον τρόπο που έβλεπα το σώμα μου.

Πέρασα λοιπόν ολόκληρη την εφηβεία μου, μισώντας το σώμα μου ή προσπαθώντας να το αποδεχθώ για να είμαι αποδεκτή από τους γύρω μου. “Να αγαπάς το σώμα σου, να είσαι περήφανη για αυτό”, μου έλεγαν μα ποτέ δεν καταλάβαινα τι ακριβώς σημαίνει αυτό. “Πώς να το κάνω”, σκεφτόμουν, “όταν το είδωλό στον καθρέφτη μου δεν μοιάζει με αυτό που βλέπει η Μπιγιόνσε στο δικό της.

Τι νόημα έχει να προσπαθώ να αποδείξω διαρκώς ότι είμαι χαρούμενη με τις καμπύλες μου, όταν ξέρω πως ποτέ δεν θα είμαι σαν τα μοντέλα στο περιοδικό;

Πώς να αγαπήσω τις ραγάδες μου όταν μου θυμίζουν πάντα πόσο παχιοί είναι οι μηροί μου και τη κυτταρίτιδά μου που για πάντα θα μου υπενθυμίζει πως δεν θα γίνω ποτέ σαν και τα κορίτσια του Instagram; Δώστε μου έναν λόγο να το κάνω”, έλεγα διαρκώς. 

Ευτυχώς ο αθλητισμός και ο χορός μου έδιναν πάντα κουράγιο να συνεχίσω και να διατηρώ ένα σώμα όχι λεπτό αλλά ούτε και υπερβολικά χοντρό. Μέχρι που είπα φτάνει. Βαρέθηκα να μισώ και να υποβιβάζω τον εαυτό μου γιατί δεν έχω το τέλειο σώμα.

Τι έχω μάθει όμως από όλα αυτά;

Αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά μηνύματα σχετικά με το πως θα έπρεπε να μοιάζουν τα σώματά μας και σπάνια τα διώχνουμε από το μυαλό μας.

Η αυτοεκτίμηση είναι μια εσωτερική δουλειά.

Και αν θέλετε να βελτιώσετε την εμπιστοσύνη του σώματός σας, θα χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που βάζετε στο σώμα σας με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό.

Ακολούθησα λοιπόν τα παρακάτω tips τα οποία μοιράζομαι μαζί σας ευχόμενη πως θα βάλω το λιθαράκι μου στο να κάνετε κι εσείς τα πρώτα βήματα για να αγαπήσετε την εικόνα σας.

1. Η αυτοπεποίθηση έχει ένα δυνατό χαρακτηριστικό. Αναβλύζει και μεταδίδεται στους γύρω σου.  Όλοι το αντιλαμβάνονται, το θαυμάζουν και με ένα μαγικό τρόπο τους έλκει κοντά σου.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως που πέρασα με το να μισώ το σώμα μου με έκαναν να είμαι αυτό που είμαι τώρα. Σύμβουλος δημόσιας εικόνας και plus size μοντέλο.

Αλλάζοντας λοιπόν οπτική γωνία, άλλαξα και τη σχέση μου με τον εαυτό μου και βρήκα όχι έναν αλλά δεκάδες λόγους για να αγαπήσω τελικά το σώμα μου για αυτό ακριβώς που είναι. Και μαντέψτε τι έγινε μόλις έμαθα να αγαπώ το σώμα μου όπως ακριβώς είναι: τότε και οι άλλοι το έκαναν!

Εάν αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα ανοίξεις τον δρόμο και στους άλλους να το κάνουν.

2. Μην γίνεσαι εχθρός του εαυτού σου! Η κακή εικόνα για το σώμα σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας από ότι μπορείτε να συνειδητοποιήσετε.

Μερικές αρνητικές σκέψεις εδώ και εκεί μπορούν σύντομα να κλιμακωθούν, με αποτέλεσμα την κοινωνική απόσυρση, το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι γυναίκες είναι οι πλέον ένοχοι μη αποδοχής και εκτίμησης του τύπου του σώματος τους.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση DoSomething.org, “περίπου το 91% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους” και από τους ερωτηθέντες, “περισσότερο από το 40% των γυναικών και περίπου το 20% των ανδρών συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν την αισθητική χειρουργική στο μέλλον”.

Ξεκίνα με το να αποδεχθείς τα όμορφα σημεία αλλά και τα “σημεία προς βελτίωση” επάνω σου.

3. Σκέψου θετικά αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικά και μην αφήσεις κανέναν να σου αλλάξει την γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου! Η επένδυση στον εαυτό σας σημαίνει να απελευθερώσετε το μυαλό σας για πιο θετικές σκέψεις και ενέργειες.

Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σε σταματήσει από το να πετύχεις τους στόχους σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Γι’ αυτό να είσαι περήφανη για εσένα και μην σταματάς πουθενά!

4. Η πραγματική ομορφιά είναι δύναμη. Όταν λέμε «πραγματική» εννοούμε την ομορφιά που πηγάζει από την ψυχή σου! Και γιατί αυτή η ομορφιά είναι δύναμη; Γιατί όταν ξέρεις ποια/ποιος πραγματικά είσαι, τότε είσαι έτοιμη/ος να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

5. Σκεφτείτε ή κάντε μια λίστα με όλα όσα το σώμα σας, σας έχει βοηθήσει να κάνετε. Αντί να ψάχνετε στον καθρέφτη και να εντοπίζετε κάθε φορά τι δεν σας αρέσει στο σώμα σας, διανοητικά αναγνωρίστε όλα όσα μπορεί να κάνει το σώμα σας.

Σκεφτείτε: τις σακούλες που μπόρεσες να σηκώσεις με τα ψώνια, το βουνό που ανέβηκες, το μωρό που γέννησες, το πόσο όμορφα χορεύεις, τα πιασίματα που αρέσουν στον φίλο σου και σε κάνουν σέξι!

Έχουμε κάνει το σώμα μας έναν τέτοιο εχθρό, αλλά θα πρέπει να το δούμε σαν φίλο.

6. Μερικοί άνθρωποι κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και λένε φρικτά πράγματα. Και αν τα λένε δυνατά, τότε τα ακούνε καθημερινά και υπογραμμίζουν το πρόβλημα ακόμα περισσότερο.

Επιλέξτε ένα μέρος του σώματος που αγαπάτε και μιλήστε δυνατά για αυτό. Ναι, ναι, θα μπορούσε να φαίνεται ανόητο στην αρχή, αλλά μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των προβλημάτων εικόνας του σώματος.

Κάθε πρωί λοιπόν, θα εστιάζετε σε ένα όμορφο σημείο επάνω σας αφήνοντας πίσω όλες τις αρνητικές σκέψεις. Θα λέτε πχ: τι ωραία που είναι τα μαλλιά μου σήμερα, τι ωραία που έβαψα τα νύχια μου, πόσο ωραία μου κάθεται το σουτιέν μου κτλ.

Θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια, ώστε να βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να σας έρχονται όμορφες λέξεις και συναισθήματα. Έτσι, δημιουργείτε έναν τοίχο ασφαλείας γύρω από την εύθραυστη αλλά αυξανόμενη αυτοπεποίθησή σας, αφήνοντας να περάσουν μόνο πράγματα που σας βοηθούν.

7. Είστε μόνο το σώμα σας; Δεν νομίζω. Είσαι έξυπνη, αστεία, δυνατή, ταλαντούχα, συμπονετική, πετυχημένη, φιλόδοξη ή αθλητική;

Δώστε σε αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς σας περισσότερη δύναμη και φυσικά θα λάβετε μια ώθηση αυτο-αγάπης! Μην ξεχνάς όμως πως όπως δουλεύεις το μέσα σου έτσι θα πρέπει να δουλεύεις και το έξω σου.

8. Νιώσε ευτυχισμένη και υγιής σε κάθε ηλικία και στάδιο.Ένα από τα καλύτερα πράγματα όταν μεγαλώνουμε είναι η εμπιστοσύνη που φέρνει η ηλικία.

Mελέτες δείχνουν ότι η εμπειρία και η κατανόηση που κερδίζουμε με το πέρας του χρόνου σημαίνει ότι νιώθουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί σε κάθε δεκαετία, οπλισμένες με την αντοχή που απαιτείται για να διαπραγματευτούμε οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα.

Ακόμα κι έτσι, επειδή το δέρμα και το σχήμα του σώματός μας αλλάζουν φυσιολογικά με την ηλικία μας, χρειάζεται μερικές φορές να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ενισχύσουμε την εικόνα του σώματός μας, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό ταιριάζει με τη νοοτροπία μας.

Μην ξεχνάτε η ομορφιά είναι ΕΠΙΛΟΓΗ.

9. Σταματήστε να κοιτάτε άλλα σώματα και να τα συγκρίνετε με το δικό σας.

Το έκανα για χρόνια και ειλικρινά δεν με βοήθησε πουθενά, πέρα από τα role-models που μέχρι και σήμερα επιδρούν θετικά στην δική μου διάθεση. Κάθε ένας σε αυτόν τον πλανήτη έχει διαφορετικό DNA, καθώς και ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Ποτέ δεν πρόκειται να μοιάζετε με κανέναν άλλον, γι’ αυτό σταματήστε τη σύγκριση. Πρώτον, βγάλτε/σβήστε από τα social media ή από την ζωή σας, οποιονδήποτε σας κάνει να νιώθετε άσχημα ή σας κάνει να νιώθετε σαν να πρέπει να είστε κάποιος άλλος. Μην ανησυχείτε αν βλάψετε τα συναισθήματα κάποιου – η ψυχική σας υγεία είναι πιο σημαντική.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο και όχι για να κατακρίνετε τον εαυτό σας: ακολουθήστε διαφορετικούς ανθρώπους – όσο περισσότερη διαφορετικότητα βλέπετε, τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε για τον εαυτό σας. Θα δείτε πως δεν είστε η μόνη που παλεύει καθημερινά με την εικόνα της.

Ο στόχος και η αποστολή μου όταν δημιούργησα αυτό το blog, είναι να επηρεάσω τις ζωές ανθρώπων μέσω της μόδας, εμπνέοντας τους να αισθάνονται άνετα στο δικό τους σώμα, δίνοντας τους το θάρρος να φοράνε ότι αγαπάνε.

Όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι εύκολο να πέσετε στη συνήθεια να φοράτε πράγματα που κρύβουν το σώμα σας.

Ενώ είναι σοφό να ντυθείτε ακολουθώντας το σχήμα σας, χωρίς να αποφεύγετε να φοράτε ρούχα που σας αρέσουν και να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

Aristea Korkovelou, Colour and Image Consultant at House of Colour, Light plus size Greek model

Συμπέρασμα; Κάθε τι είναι επιλογή, πότε επέλεξε να αγαπάς τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι!

Με αγάπη και πολύ χρώμα, Αριστέα Κορκόβελου

Aforcolour Mini About
Αριστέα Κορκόβελου
Σύμβουλος Δημόσιας Εικόνας
H Aριστέα Κορκόβελου, ως σύμβουλος της αγγλικής εταιρείας “House of Colour” και αντιπρόσωπός της στη Θεσσαλονίκη, μας μυεί μέσα από τα μοναδικά σεμινάριά της, στον κόσμο των χρωμάτων, της μόδας και του μακιγιάζ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γίνουμε οι ίδιοι, στυλίστες του εαυτού μας...
Μάθε περισσότερα
Share

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − twelve =

Επικοινωνήστε μαζί μου

Αν αποφασίσατε να βελτιώσετε την ζωή σας, επικοινωνήστε μαζί μου και εγώ θα σας εκπαιδεύσω πως.

    Αποστολή

    Newsletter

    Subscribe to our Newsletter and learn more about fashion trends & smart tips.