Breaking plus-size fashion rules
Με αφορμή ενός βιβλίου με τίτλο ”Τι να μην φορέσεις” που έφτασε στα χέρια μου τα Χριστούγεννα και βασιζόμενη στο επάγγελμά μου (σύμβουλος δημόσιας εικόνας) αποφάσισα να σας γράψω αυτό το άρθρο συνεχίζοντας να υποστηρίζω πως οι μύθοι ζουν και βασιλεύουν και δυσκολεύουν τις ζωές μας αντί να μας εμπνέουν και να μας βοηθούν να τολμάμε.
Ένα βιβλίο γεμάτο κανόνες σχετικά με το τι κολακεύει ή – πιο συγκεκριμένα – τι δεν κολακεύει, τροφοδοτώντας περισσότερο τις δικές μας σωματικές ανασφάλειες παρά βοηθώντας μας. Το βιβλίο έσπασε κάθε κομμάτι της δουλειάς μου και υπαγόρευσε ακριβώς γιατί δεν έπρεπε να φοράω σχεδόν τίποτα που μου άρεσε, λόγω τον παραπάνω κιλών μου.
Ως ιδιοκτήτρια μεγάλου στήθους, με μεγάλο ποπό και παχουλά μπράτσα, είχα πεισθεί ότι ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση πραγματικά να απολαύσω τη μόδα μέχρι να μοιάζω με μοντέλο (όπως ορίζουν οι περισσότεροι τον όρο μοντέλο).
Κάνοντας όμως το πάθος μου επάγγελμα (βλέπε η δική μου ιστορία)… η μόδα έγινε πραγματικά ο σωτήρας μου.
Μαθαίνοντας λοιπόν πως το στυλ είναι προσωπικό και είναι απόρροια της προσωπικότητας σε συνδυασμό με το σώμα μας και πως η μόδα απλά βοηθά στην έκφραση αυτών των δύο, όλα άλλαξαν. Λοιπόν σας έχω νέα!
Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που εφαρμόζουν σε όλους,καθώς κάθε ένας από εμάς είναι ένας και μοναδικός, όπως ακριβώς το DNA μας.
Μέσω λοιπόν της διαδικασίας διάγνωσης και εκμάθησης αυτής της μοναδικής στιλιστικής ταυτότητάς μας (μέσω των σεμιναρίων εξωτερικής αυτογνωσίας της HouseOfColour), μαθαίνεις με το σώμα που διαθέτεις και την προσωπικότητα σου να καλύπτεις ή να τονίζεις σημεία επάνω σου, και πιστέψτε με αλλάζει όχι μόνο η εικόνα σου αλλά όλη σου η ζωή!
Όταν δοκίμασα τελικά εκείνες τις τάσεις που είχα αποφύγει για χρόνια, έμεινα έκπληκτη – ο κόσμος δεν τελείωσε και οι άνθρωποι δεν έπαθαν κλονισμό βλέποντας το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μου με διάφορα πατρόν, με λευκά ή με σχέδια.
Στην πραγματικότητα, έλαβα πραγματικά τα συγχαρητήρια για την αίσθηση του ύφους μου για πρώτη φορά. Αυτή η γνώση ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να γαντζωθώ, και έχω αφιερωθεί στο ντύσιμο με τόλμη και τη διάδοση της λέξης στυλ από τότε.
Γι’ αυτό και έχω δημιουργήσει την στήλη #myths (σπάσιμο των κανόνων) – όσων αφορά τη μόδα. Έτσι, για να αναλάβει το απαρχαιωμένο status quo στυλ, έβαλα κομμάτια “απαγορευμένα” υπό κανόνες μόδας για το σώμα μου, για να σας εμπνεύσω και να σας βοηθήσω να καταλάβετε πως το στυλ είναι μοναδικό και η μόδα μας δίνει απλά τις πινελιές για ένα πιπεράτο σύνολο!
Να ξεκαθαρίσω ωστόσο κάτι από την αρχή: δεν πρόκειται να αποφύγω τις τάσεις απλώς και μόνο επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μπορώ να φανώ “λεπτή” χωρίς να είμαι εγώ μέσα σε αυτό που φοράω.
Τώρα που έχουμε βγάλει αυτό από την σκέψη μας, ελέγξτε ποιοι “κανόνες” έσπασαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στυλ και σχολιάστε εάν όντως είχατε κι εσείς περιοριστεί με κάποιους από αυτούς.
Myth #5: Τα Body-con φορέματα ταιριάζουν σε όσες έχουν τέλειο σώμα
Αγαπώ όλες τις καμπύλες και τα άκρα μου, αλλά απέφευγα τα στενά φορέματα καθώς πίστευα πως επειδή κολλάνε σε όλα τα σημεία θα φαινόταν πιο έντονα οι ατέλειές μου.
Ο μόνος κανόνας στυλ που θα ακολουθήσετε είναι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο επίπεδο άνεσής σας – είτε είναι το πατρόν είτε το μήκος, βρείτε εκείνο που θα έχει λίγο αέρα και θα τονίζει τις καμπύλες σας αγκαλιάζοντας το σώμα σας.
Αυτό το φόρεμα με τη δαντέλα ήταν η αγαπημένη μου επιλογή , χάρη στην ραφή του και του αέρα που μου έδωσε με το λίγο επιπλέον υλικό που έχει εσωτερικά για να το δουλέψω.
Myth #6: Καλύτερα να ταιριάζεις παρά να ξεχωρίζεις
Οποιαδήποτε εκτύπωση (print) θα τραβήξει την προσοχή σε αυτή την περιοχή, λένε, αλλά από πότε είναι η προσοχή κακή;
Το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης είναι να επιμείνουμε σε μια παρόμοια έγχρωμη οικογένεια -στην περίπτωσή μου επέλεξα το καφέ και έβαλα το εξεζητημένο animal, χρησιμοποιώντας μία ζώνη στη μέση για να σπάσω την μεγάλη επιφάνεια του print και να τονίσω την μέση μου.
Myth #7 Ο μινιμαλισμός είναι βαρετός
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο συχνά έχω δει στις κριτικές ότι οι γυναίκες με παραπάνω κιλά δεν μπορούν να φορούν μινιμαλιστικές “στολές”.
Έχω δει άρθρα που ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που φορούν πάνω από το μέγεθος 12 δεν μπορούν να υποστηρίξουν πράγματα που είναι κομψά και δομημένα. Αλλά ξέρετε τι;
Δημιουργήστε θόρυβο. Μπορείτε να δείχνετε καταπληκτικά στα μινιμαλιστικά ρούχα. Ακολουθήστε την ίδια παλέτα χρωμάτων και αναζητήστε κομμάτια χωρίς εκτυπώσεις με έντονες σιλουέτες και συνδυάστε τα με απλά αξεσουάρ.
Myth #8 Τα φαρδιά παντελόνια θα σας κάνουν να μην έχετε σχήμα
Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που θα σας κάνει να φανείτε σαν να μην έχετε σχήμα. Κάθε άτομο έχει σώμα.
Όλα αυτά τα σώματα έχουν πολλά σχήματα. Και αυτό είναι το τέλος αυτής της ιστορίας.
Myth #9 Οι πλισέ φούστες παχαίνουν
Το μόνο που έχω να πω είναι πως εάν θέλεις να δώσεις την εντύπωση ότι έχεις πιο μακριά πόδια, τότε φόρεσε τη φούστα ψηλά στη μέση σου και βάλε το πουκάμισο ή το top από μέσα.
Το πατρόν και το ύφασμα είναι αυτά που θα σου δείξουν ποια είναι η ιδανική φούστα για το σώμα σου.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει έναν άλλο άνθρωπο να αισθάνεται σαν να είναι “το καθήκον” του να κρυφτεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει άλλο άτομο να αισθάνεται “λιγότερος”.
Αφιερώνω λοιπόν αυτή τη στήλη σε όλους τους iconoclasts, ανεξάρτητους στοχαστές και άτομα με μοναδικά προσωπικό στυλ που θα έλεγαν μάλλον “Fuck the Fashion Rules” από το να τους ακολουθούν και να χάνουν την μαγεία του στυλ.
Με αγάπη και πολύ χρώμα, Αριστέα Κορκόβελου
Awesome post! Keep up the great work! 🙂
Thank you!!